فهرست فصلی
تکنیک های اوایل تابستان
این فصل از سال با بسیاری از عملیات ضروری که در هر بخش از باغ یا فضای سبز می بایست انجام گردد، پرکارترین زمان از سال باغبانی است. نهال ها و گیاهان مستقر در باغ نیاز به رسیدگی و نگهداری مستمر خواهند داشت.
باغچه و حاشیه باغچه ها
وضعیت قیم ها
در اواخر بهار تا اوایل تابستان جهت جلوگیری از شکستن شاخه گیاهان علفی بلند در زمان شکوفایی کامل، قیم هایی را در اطراف آن ها قرار دهید. گیاهان تک ساقه نظیر زبان در قفا و گلایول ها را با چوب نی ببندید.
گیاهان گلدانی
گل و گیاهان آویز را در سبد های مخصوص خود بکارید و گلدان های تابستانه را با گیاهان پوششی و باغچه ای مزین نموده و پس از رفع خطر سرمازدگی به فضای بیرون از خانه انتقال دهید.
تغذیه گیاهان گلدانی
حدود یک ماه پس از کاشت گلدان ها شروع به تغذیه گلدان ها با کودهای مایع نمایید. مگر در صورتی که هنگام کاشت از کود های دیر آزاد شونده استفاده نموده باشید. می توانید از کود های تعدیل یافته برای باغچه ها استفاده نموده و از کود هایی با پتاس زیاد، مانند کود مخصوص گوجه فرنگی، برای گلدهی و میوه دهی گیاهان خود استفاده نمایید.
گل های سر خشکیده
گل ها و غنچه های خشکیده را از گیاهان گل دهنده از جمله رزها جدا نمایید. گل های یکساله را نیز که ممکن است خشکیده شده باشند برای تشویق بیشتر آن ها به گلدهی بچینید و نیز گل هایی مانند فراموشم مکن و گل استکانی برای پیشگیری از علفی شدن آن ها. در مورد گل هایی که یکبار در سال به گل می نشینند ،مانند گل صد تومانی، از حذف و صدمه به جوانه های سال آتی که درست زیر شکوفه های سال جاری هستند مراقبت و پرهیز نمایید.
مبارزه با آفات
پیوسته مراقب ظهور اولین علائم حمله آفات و بیماری ها بخصوص شته ها که می توانند به تمام گیاهان اطراف باغ حمله کنند باشید و فوراً خود را آماده اقدام مقتضی نمایید. گل های رز حساس به بیماری لکه سیاه، قارچ و زنگ را اسپری نمایید و هر گونه کرم هزارپا و لارو حشرات پرنده را از میان بردارید.
حلزون ها و کرم لیسه
به مبارزه و مراقبت از شاخه های تازه و در حال جوانه زنی گیاهان آسیب پذیر و ترد نظیر هوستا در برابر حمله کرم ها و حلزون ها ادامه دهید.
آبیاری گیاهان جدید
همواره مطمئن شوید که گیاهان و درختان تازه کاشته شده در طول اولین فصل رشد خود دچار کم آبی نشوند. استفاده از مالچ ها به مرطوب ماندن خاک و به حداقل رساندن رقابت و رشد علف های هرز پس از آبیاری کمک شایانی خواهد کرد.
هرس بوته ها
در اوایل فصل تابستان گیاهان بوته ای گلدهنده نظیر پرتقال مکزیکی، دوتزیا، کریا، یاس شیروانی، فیلادلفوس، اسپیره، تاماریکس را بمحض پایان گلدهی هرس نمایید.
بستن گیاهان به داربست
گیاهان تازه رشد یافته و رونده جهت حفظ زیبایی و آرایش ظاهر و پرهیز از آسیب به شاخه های آن ها لازم است به داربست بسته شوند بخصوص شاخه ها و ساقه هایی که هنوز نرم و قابل انعطاف هستند.
مبارزه با علف های هرز
به حذف علف های هرز مادامی که ظاهر می شوند ادامه دهید.
چمن ها
اصولاً چمن زنی و چیدن چمن امری ضروری است. بطور کلی چمن هفته ای یک تا دو مرتبه زمانیکه در فصل رشد بوده و رشد قوی دارد می بایست چمن زنی شود تا زمانیکه رشد آن کند شده و چمن زنی کاهش می یابد. همچنین می توانید ارتفاع چمن زن را بالا ببرید.
آبیاری چمن ها
چمن های تازه احداث شده را در طول فصل تابستان بطور منظم آبیاری نمایید. چمن هایی که قبلاً کاشته و احداث گشته نیاز کمتری به آبیاری خواهند داشت. حتی اگر رنگ آن ها در تابستان رو به قهوه ای شدن نماید بسرعت پس از اولین باران پاییزی ترمیم خواهد شد.
تیمار چمن ها
علف کش ها، خزه کش ها و کوددهی چمن تا اواسط فصل تابستان و در هنگامی که چمن رشد قوی دارد، استعمال می گردد. اگر قصد استفاده از نهاده ها بیش از یکمرتبه را داشتید می توانید از محصولات ترکیبی استفاده نمایید.
برکه ها
کاشت گیاهان
در روزهای گرم اواخر بهار تا اوایل تابستان اقدام به کاشت گیاهان جدید در برکه خود نموده و به ترکیب گیاهی موجود بیافزایید.
برکه تمیز و آراسته
این فصل از سال زمان ایده آلی برای مرتب نمودن برکه ای انبوه از گیاهان بیش از حد رشد یافته و رها شده است. علف های پوشش یافته در برکه را بوسیله شنکش یا نی بامبو برداشته و در گوشه ای از برکه رها نمایید تا جانوران پنهان شده فرصت بازگشت به داخل برکه را داشته باشند. از توری کوچکی بری حذف خزه ها از آب استفاده نمایید. هرگونه گیاه بیش از حد رشد یافته را تقسیم نموده و دوباره بکارید.
سطح آب
در طی روزهای گرم و بادخیز تابستان سطح آب برکه و مخازن آنرا بالا نگهدارید.
گلخانه ها
مقاوم سازی گیاهان
گیاهان حساسی که در محیط داخل گلخانه پرورش یافته اند قبل از کاشت در شرایط خشن محیط خارج از گلخانه نیاز به مقاوم سازی دارند. این امر می تواند در حدود دو هفته قبل از کاشت اقدام پذیرد.
خنک نگهداشتن
با تهویه مناسب و افزایش سایه اندازی از عدم بالا رفتن بیش از اندازه دمای گلخانه اطمینان حاصل نمایید. تعدیل دما در مناطقی با آب و هوای گرم و آفتابی امری ضروری است.
تربیت محصولات
محصولاتی نظیر بوته های گوجه فرنگی و خیار را به شاسی یا داربست مخصوص ببندید.
تغذیه و آبیاری
در مناطق گرم محصولات گلخانه ای نیاز به دفعات بیشتری از آبیاری را در طول روز خواهند داشت. با نصب سیستم آبیاری اتوماتیک خیال خود را آسوده نمایید. کلیه گیاهان گلخانه را با محلول کود مایع مناسب تغذیه نمایید.
مبارزه با آفات
بمحض ظهور اولین علائم حمله آفات و بیماری ها نظیر شته ها، کرم ها، کنه و عنکبوت ها و بیماری بوتریتیس اقدام لازم را انجام دهید.
باغچه سبزیجات خوراکی
در این فصل به بذر پاشی محصولات سالادی برای تولید پیوسته سبزیجات خوراکی خود ادامه دهید. قبل از کاشت بذور سبزی های روییده را تنک و یا نشا نمایید.
کاشت سبزیجات ترد و حساس
اوایل تابستان جهت کاشت سبزیجات ترد و حساس مانند لوبیاها زمان مطمئن و مناسبی است. در مناطقی که هنوز احتمال بروز سرمای دیر رس وجود دارد با پوششی دولایه از پارچه های مخصوص باغبانی از سرما زدگی سبزیجات پیشگیری نمایید.
مراقبت از توت فرنگی ها
بوسیله پوششی از مالچ در بین ردیف های بوته های توت فرنگی از تماس میوه ها با سطح خاک و پوسیدگی آن ها جلوگیری نمایید. این کار از پاشیده شدن گل و لای نیز در هنگام بارش های شدید باران تابستانه جلوگیری خواهد کرد. بوته ها را با توری مخصوص محافظ پرندگان قبل از رسیدن میوه ها بپوشانید.
خاکپوشی بوته های سیب زمینی
به پوشاندن شاخه بوته های جوانه زده ادامه داده و آن ها را با پوششی دولایه از پارچه مخصوص در شب های سرد جهت جلوگیری از سرما زدگی محافظت نمایید. در اواسط تابستان سیب زمینی های زودرس آماده برداشت خواهند بود.
تکثیر توت فرنگی
ساقه های رونده توت فرنگی را برای تشکیل و ازدیاد گیاهان جدید بخوابانید. بدین منظور ساقه های آن ها را مستقیماً داخل بستر رشد نموده و یا داخل گلدانی حاوی کمپوست مرطوب به داخل خاک فرو برید.