نگهداری چمن در فصل بهار
با شروع مراقبت های بهاره چمن حیاط خود را از خواب بیدار کنید
اوایل فصل بهار بهترین زمان آماده سازی چمن برای رویارویی با هوای گرم پیش رو است. در اینجا شما را با آنچه که برای داشتن چمنی سالم و فضایی سرسبز نیاز دارید آشنا خواهیم کرد.
داشتن چمنی شاداب و سرسبز در فضای سبز حیاط شما که توجه همسایگان را به خود جلب کند خارج از عهده شما نیست، کافی است برای بدست آوردن آن فقط بخش کوچکی از وقت خود را صرف توجه و رسیدگی به نگهداری از چمن محوطه خود نمایید.
فصل بهار مهمترین و نخستین فصل برای عملیات باغبانی مراقبت از چمن است. این زمانیست که یخبندان زمستان را پشت سر گذاشتید و هنوز دمای بالای تابستان رخ نداده است. بنابر این حالا برای داشتن چمنی سالم و شاداب این روش های نگهداری از چمن را دنبال کرده تا باقی سال از محوطه چمن فضای سبز خود لذت برده و به خود ببالید.
عملیات پایه و اصلی نگهداری بهاره چمن
نگهداری از زمین چمن در اوایل فصل بهار ممکن است نسبت به سایر فصول شامل بیشترین ارزیابی ها باشد.
شتابزده عمل نکنید! چمن شما برای بیدار شدن از خواب زمستانه نیاز به زمان دارد. مخصوصاً در مواقعی که شما در مناطقی با زمستان های سخت زندگی می کنید. اما به محض اینکه خطر سرمای برف و یخبندان سپری شد و چمن شما ظاهری سبز پیدا کرد، اینک زمان آن رسیده تا عملیات نگهداری از چمن خود را آغاز نمایید.
یکی از اولین مراحل مراقبت بهاره از زمین چمن شما چنگک زنی و شیار زدن چمن می باشد. در طی زمستان چمن شما فشرده و به اصطلاح حصیری شده و می تواند از جوانه زنی مجدد چمن جلوگیری کند بعلاوه موجب تشویق رشد رشد قارچ ها و سایر بیماری های چمن گردد. کلاف های کاهی ضخیم و درهم رفته چمن نیز می تواند از رسیدن آب کافی به ریشه های چمن جلوگیری کند. برای شکستن و از میان برداشتن این توده های ضخیم کاه می توانید از چنگکی محکم و یا از ابزار شیارزن استفاده کنید.
پس از شیار زدن زمین چمن، عملیات بعدی از برنامه مراقبت بهاره از چمن، هوادهی چمن است. این عمل به معنی در هم شکستن توده سفت و متراکم خاک برای رسیدن آب به ریشه های تشنه چمن است. برای محوطه هایی با زمین چمن کوچک میتوان از ابزار دستی یا کفشک های مخصوص و در فضای سبز با مقیاس بزرگتر از تجهیزات هوادهی چمن بهره برد.
تغذیه بهاره چمن
درست مثل زمانیکه صبح پس از یک خواب شبانه خوب گرسنه از خواب بیدار میشوید، چمن شما نیز پس از سپری شدن خواب زمستانه نیاز به تغذیه با کودهای بهاره را دارد. اگر در مناطقی با عرض جغرافیایی بالاتر و شمالی زندگی میکنید و دارای زمستان های سخت هستید و اغلب از چمن های سردسیر نظیر فستوکا، بلوگرس، بنت گرس و ری گرس استفاده می کنید برنامه تغذیه چمن شما در بهار سبک تر و برنامه تغذیه اصلی چمن در پاییز خواهد بود.
اگر در مناطق جنوبی تر و گرمتر هستید و چمن های فصل گرم نظیر برمودا گرس، زوی زیا، آگوستین و کارپت گرس دارید زمان اصلی کوددهی در فصل بهار خواهد بود.
زمانیکه از کودهای بهاره استفاده می کنید به دنبال کودی با میزان نیتروژن بالاتر باشید تا به رشد سریعتر و سبز شدن بیشتر چمن کمک کند. هنگامی که خاک شروع به گرم شدن کرد و علوفه چمن نشانه ای از حیات را از خود نشان دادند زمان آن رسیده تا اقدام به تغذیه با کود را اعمال نمایید.
قبل از تغذیه چمن با کود، زمین چمن خود را آبیاری کنید. در هنگام کودپاشی دقت نمایید تا الگوی مسیر پخش کود عمود برهم و متقاطع باشد. اگر از کودهای بهاره استفاده می کنید پس از پاشیدن کود نیز بار دیگر اقدام به آبیاری نمایید تا مواد غذایی به عمق بیشتر ریشه ها انتقال داده شود.
کاشت چمن در فصل بهار
معمولاً در مواردی که چمنتان نقاطی خالی و لکه های زرد و قهوه ای داشته یا به طور کلی ظاهری ضعیف پیدا کرده باشد زمان واکاری و کاشت مجدد بذور چمن فرا رسیده است. بهترین بازه زمانی برای کاشت چمن درست زمانی است که آنقدر دیر شده باشد تا هر گونه خطر سرما و یخبندان از سر گذشته و هم آنقدر زود تا بذور چمن وقت کافی برای جوانه زنی و نمو ریشه ها را قبل از شروع گرمای داغ تابستان داشته باشند. بر حسب نوع چمن فصل گرم یا سرد هرکدام نقشی را در برنامه زمانبندی شما بازی خواهند کرد. در بیشتر موارد چمن های فصل سرد بیشترین بازدهی و قدرت خود را در فصل پاییز دارا هستند و کاشت و واکاری آن ها در فصل بهار صرفاً جهت ترمیم نقاط خالی می باشد. در زمانی که واکاری چمن فصل گرم را در فصل بهار انجام می دهید به کار خود ادامه دهید و چمن خود را تمام و کمال تیمار کنید. هوای گرمتر موجب تحریک رشد برگساره های ضخیمتر خواهد شد.
قبل از اقدام به کاشت چمن در فصل بهار، خاک بستر را با روش های کلوخ شکنی و شیارزنی قسمت های متراکم، جمع آوری علف های هرز و دیگر بقایای گیاهی و آبیاری آن اصلاح نموده سپس اقدام به پخش بذور خود نمایید. پس از بذر پاشی ناحیه کاشته شده را مرتباً مرطوب و نه خیس نگه داشته تا زمانیکه بذرها جوانه زده و در زمین مستقر شوند.
تیمار بهاره چمن
پس از آنکه مراحل مراقبت های پایه و اساسی نگهداری بهاره از چمن را که شامل شیارزنی، هوادهی، تغدیه و کوددهی و واکاری بذور بودند را انجام دادید حال بزرگترین عملیات مراقبت بهاره از چمن فرارسیده و آن پیشگیری و ممانعت از گسترش علف های هرز است.
به محض اینکه شرایط ایده آل فصل بهار چمن های شما را به زندگی برگرداند، در این شرایط همزمان جوانه زنی بذور علف های هرزی که زمستان گذرانی کرده و منتظر فرصتی برای رشد بوده اند فراهم آمده است. به همین علت است که یکی از مهمترین برنامه های مراقبت بهاره از چمن پیشگیری از رشد علوفه هرز می باشد که بهتر است اوایل بهار صورت گیرد.
آموختن چگونگی مبارزه با علف های هرز در باغ ها و محوطه های فضای سبز آنقدر که سخت به نظر میرسد نیست. برای شروع می توانید این کار را با درآوردن و کندن هرگونه علف قابل مشاهده در فضای چمنکاری شده انجام دهید. اما موثرترین برنامه نگهداری چمن در این مورد استفاده از علف کش ها میباشد.
بطور کلی دو نوع از علف کش ها در بازار موجودند: علف کش های قبل از جوانه زنی که از جوانه زدن بذور علف های هرز جلوگیری می کنند و علف کش های پس از جوانه زنی که علوفه جوانه زده را از بین میبرد. به هر حال استفاده از علف کش های قبل از جوانه زنی به طور قابل ملاحظه ای موجب به تعویق انداختن برنامه زمانبندی کاشت و نگهداری از چمن خواهد شد و از طرفی میتواند از جوانه زنی بذور چمن نیز ممانعت کند. بنابراین چنانچه قصد کاشت و واکاری بذور چمن را دارید، میبایست از بکارگیری علفکش های قبل از جوانه زنی پرهیز نمایید و یا از محصولات پس از جوانه زنی استفاده کنید.
قبل از استفاده از هر نوع از علف کش برچسب روی آنرا به دقت مطالعه و به هشدارهای آن در جهت تیمار چمن جدید توجه نمایید و ترجیحاً به محض مشاهده هرگونه علف هرز به چیدن و وجین آن ها ادامه دهید.
نویسنده: میشل آلمن
مترجم: مهندس امیرحسین زند
کلمات کلیدی: فضای سبز، باغ، نگهداری فضای سبز، چمن، نگهداری چمن، چمنکاری، زمین چمن، کاشت چمن، فصل بهار